Kıbrıs, binlerce endemik tohumlarını korumakla görevli, Adadaki tek tohum bankası, Güney Lefkoşa’nın Athalassa Tarımsal Araştırma Enstitüsünde yer alıyor.
Araştırmacılar, tüm bu tohumların tasarrufunun çok önemli olduğunu vurguluyor
Tarım araştırmacısı Angelos Kyratzis, “Bu bana göre akeoloji gibidir, eski bir tohumu koruduğnuzda, eski bir heykeli korumuş gibi olursunuz, bu, kültürü, tarihi ve gelenekleri temsil eder. Farklı çeşitler farklı özelliklere ve yoğun tatlara sahip olur, tıpkı yıllar önceki domatesler gibi” dedi.
Enstitü Direktörü Dora Chimonidou, “tohumculuğun bilimsel olduğunu ve tohum bankacılığının da bilimsel bir çerçevede olması gerektiğinin altını çizdi.
Kıbrıs’taki arazilerde binlerce yıldır ürünler yetiştiğini söyleyen araştırmacılar buradaki tohumların genlerinde dayanıklık olduğunu bu yüzden korunmalarının önemli olduğunu kaydettiler.
Güney Lefkoşa’daki bu tohum bankası sadece Kıbrıs için değil tüm dünya için önemli. Dünyadaki iklim değişikliği gelecek yıllarda insanları yiyeceksiz bırakabilir.
Gen bankasında 11.000 çeşit buğday depolanıyor. 13.370 örneğin depolandığı bankada, 404 farklı bitki türü bulunuyor.
DÜNYANIN 3. BÜYÜK GEN BANKASI TÜRKİYE’DE
Ankara’da Tarım Bakanlığı’nın sakin kampusu içinde yer alan ‘Türkiye Tohum Gen Bankası’ bugün dünyanın üçüncü büyük gen bankası. Merkezin Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Türkiye coğrafyasında bugüne kadar 12 bin çeşit bitki tespit edildiğini belirterek, bunların 4 bininin endemik olduğunu söylüyor
107 BİN ÇEŞİT TOHUM
Bankada 3 bin 650 bitki türüne ait tam 107 bin çeşit tohum muhafaza ediliyor. Tohumlar, her yıl 2 bin araştırmacı tarafından Türkiye’nin dört bir yanından bitkileriyle beraber toplanıp merkeze gönderiliyor. Otları ayıklanıp temizlendikten sonra detaylı canlılık testi yapılıyor. Ardından belli bir derecede kurutulduktan sonra özel vakumlu torbalar halinde 5, -5 veya -20 derecelik odalarda saklanıyor.